NHD dagblad

De Agathebuurt in Krommenie is niet te spreken over inspraak over toekomstplan: ’We steken er veel tijd in, het is schrijnend om te zien wat dan het resultaat is’

Kruising Provincialeweg N203 en Iepenstraat in Krommenie.
Kruising Provincialeweg N203 en Iepenstraat in Krommenie.© Archieffoto Cees Hartman

Rob Swart

Dinsdag 11 juli 2023 om 08:00

Krommenie

De Werkgroep Agathebuurt uit Krommenie vindt dat de gemeente een potje maakt van de inspraak op de toekomstplannen voor Zaanstad Noord.

In het programma Maak.Noord waarin de ontwikkelingen voor de komende jaren voor Wormerveer, Krommenie en Assendelft worden beschreven, is een hoofdrol weggelegd voor de verbinding tussen de snelwegen A8 en A9. Die weg moet de leefbaarheid van het noorden van Zaanstad een oppepper geven en maakt het ook mogelijk om de groeiende stroom verkeer te verwerken. Nu rijdt heel veel verkeer over provinciale weg N203 en over sluiproutes door Assendelft.

De kans dat die weg er ooit komt wordt telkens een beetje kleiner. Het duurde tientallen jaren voor de regio eindelijk wist waar de weg precies moet komen. Toen werd de prijs van de weg opgedreven door Unesco die niet wil toestaan dat Fort Veldhuis wordt ontsierd door een snelweg die er langs scheert. Als gevolg daarvan werden de aanlegkosten enorm opgedreven door een landschapsplan dat het fort ontziet. Daarna zei minister Harbers dat hij niet gaat meebetalen aan de peperdure weg. Vervolgens zei het belangrijkste adviesorgaan van Unesco dat het landschapsplan steeds niet goed genoeg is. En tenslotte, in het kersverse bestuursakkoord van de provincie staat dat een alternatief voor de weg onderzocht moet worden en in Zaanstad gingen ook al stemmen op dat een plan-B nodig is.

Wat als

De Agathebuurt bracht daarom de vraag in: wat als die weg er niet komt? De bewonersgroep is bang dat de belangrijke doelstelling om het verkeer in het gebied iets minder druk te maken, niet gehaald wordt. En dat er met de nieuwbouwplannen voor Zaanstad Noord juist een schepje bovenop de bestaande drukte wordt gedaan. De bewonersvereniging kreeg als antwoord dat de maatregelen uit het mobiliteitsplan de verkeerssituatie ook verbeteren als de snelwegaansluiting er niet komt.

Lees ook: Werkgroep Agathebuurt: ’Fijnstofproblematiek moet speerpunt woningbouw Krommenie zijn’

De bewoners ergeren zich aan dat antwoord. Het staat haaks op wat de gemeente eerder zei en het is ook helemaal niet onderbouwd.

Hetzelfde gebeurde met een opmerking vanuit de bewoners over fijnstof. Zonder de verbinding A8-A9 worden de woonkernen aan meer uitstoot blootgesteld, is hun stelling. Ook daarop reageert Zaanstad lauw. Fijnstof vormt een deken over Nederland en lokale maatregelen geven maar een hele kleine verbetering, aldus de gemeente. In een reactie laat de bewonersvereniging een kaartje van het RIVM zien dat fijnstof geen ’deken’ is maar dat er duidelijke hotspots zijn. In Noord-Holland zijn dat Tata Steel, de haven van Amsterdam en Krommenie.

Haaks

De reactie van Zaanstad staat haaks op de waarheid, zegt de Agathebuurt. En dat brengt ze op de rest van de inspraak over het plan. Er zijn wel veel inspraakmomenten geweest, maar dat zegt volgens de buurt niet zoveel. „Het succes en effect van burgerparticipatie bij grote overheidsprogramma’s wordt niet gemeten aan de hand van het aantal contactmomenten, inloopavonden en praatsessies, maar wat je met de opgehaalde informatie doet. Als werkgroep nemen we participatie zeer serieus en steken we hier veel vrije tijd in. Het is dan ook schrijnend om te zien wat dan het resultaat is.’’ Vragen zijn niet beantwoord en op kritiek wordt niet gereageerd, zegt de buurt.

Lees ook: Agathebuurt Citytour maakt duidelijk: problemen in Krommenie los je niet zo gemakkelijk op

Donderdag is het de beurt aan de gemeenteraad om een oordeel te geven over de strategie die Zaanstad gaat hanteren in het noorden van de gemeente en over de inbreng die bewoners hebben gehad.